Hoe bouw ik een goede terras overkapping

Een goede start: wat heb je nodig?

Een terrasoverkapping geeft u de mogelijkheid ook bij bewolkt weer lekker in uw tuin te zitten. In dit artikel vindt u informatie over de aankoop en de bouw van een terrasoverkapping.

Alvorens te beginnen aan de bouw van een terrasoverkapping moet u twee dingen regelen. In de meeste gevallen heeft u een bouwvergunning van de gemeente nodig. Informeer hier dus naar voor u begint. Overleg daarnaast even met uw buren; zij kunnen een hoop ergernis en papierwerk opleveren als zij gaan klagen over uw overkapping bij de gemeente.

Vervolgens maakt u een inventarisatie van wat u nodig heeft voor de bouw. Bij diverse bouwmarkten zijn complete pakketten te koop voor uw terrasoverkapping. Deze pakketten bestaan veelal uit een aluminium geraamte en polycarbonaat dakplaten. Deze terrasoverkappingen zijn duurzaam en onderhoudsvrij. Ze zijn leverbaar in diverse kleuren. Voor de montage van de terrasoverkapping heeft u gereedschap nodig, zoals een boormachine, een waterpas, een stanleymes en een schroevendraaier. Denk daarnaast ook aan schimmelvrije siliconenkit om de overkapping goed af te kunnen dichten.

Het bouwen van de terrasoverkapping

Het aanschaffen van een compleet pakket bij een bouwmarkt heeft een aantal voordelen. In het pakket worden alle onderdelen meegeleverd, zoals schroeven, maar ook bijvoorbeeld een dakgoot. De afwatering loopt vaak via één van de staanders. Daarnaast wordt er een montagehandleiding meegeleverd. In deze handleiding wordt beschreven met welke zaken u rekening moet houden bij het kiezen van een terrasoverkapping, bijvoorbeeld het type gevel dat u heeft en de hoogte, breedte en diepte van de terrasoverkapping. Ook wordt stap voor stap beschreven hoe u de terrasoverkapping moet monteren. U kunt de montage van de terrasoverkapping het beste met twee mensen uitvoeren.

De terrasoverkapping wordt met een muurprofiel aan de gevel bevestigd. U meet nauwkeurig op waar deze profielen gepositioneerd worden, bevestigd ze aan de gevel en controleert of deze waterpas zijn. Vervolgens bepaalt u de locatie van de staanders en kiest u via welke staander de afwatering zal lopen. Vervolgens bevestigt u de hoekstijlen aan de staanders. De volgende stap is het voorbewerken en plaatsen van de dakpanelen. Wanneer de constructie staat, verankert u de staanders in de grond, zodat de terrasoverkapping sneeuw- en windbestendig is. Als laatste dicht u de bevestiging van de dakgoot en de afvoer af met siliconenkit.

Doe-het-zelf

Wilt u toch liever zelf een terrasoverkapping ontwerpen en bouwen, houdt dan vooral rekening met de sneeuw- en windbelasting. Ook in de winter moet de overkapping blijven staan. Een terrasoverkapping moet voldoende licht door laten. Daarnaast moet hij niet te veel onderhoud vragen. Houdt rekening met de afwatering.

Laten bouwen

Andere ideeën over het ontwerp? Er zijn diverse bedrijven die voor een zeer redelijke prijs een terrasoverkapping voor u bouwen. Het is zeker de moeite hier u hier over te laten informeren alvorens u zelf aan de bouw begint.

Verlichting integreren

Voor optimaal plezier van uw overkapping is het integreren van verlichting in de overkapping een goede aanvulling. Er zijn speciale spotjes op de markt die u kunt inbouwen in uw terrasoverkapping. Zo kunt u ook als het donker wordt nog gebruik van maken uw terras.