Gras verticuteren

Gras verticuteren

Verticuteren staat voor: ‘bevrijden’ van het gras van een viltlaag die het verstikt. Gaandeweg kan in het gras een viltlaag ontstaan, die wordt gevormd door van alles wat er niet hoort, zoals mos, onkruid, gemaaide grassprieten en rommel.

Als die laag te dicht wordt kunnen de graswortels niet meer door lucht, licht, water en voedingsstoffen bereikt worden. Gevolg daar van is vorming van schimmel en ziektekiemen. Bovendien krijgen de graswortels dan geen ruimte meer om te groeien.

Als je het gras niet verticuteert, kan mos zich snel uitbreiden en het gras verdrukken.


Verticuteren kun je dus zien als een noodzakelijke voorjaars- of najaarsschoonmaak, het gras wordt er beter, mooier en sterker van.

Neem dus de moeite je gras deze klus te gunnen.

Het is best een precieze klus, en ook een zware, je kunt het met eens speciale hark uitvoeren, maar ook machinaal.

Je kunt eventueel een verticuteermachine huren.

Wanneer?

Van januari tot april groeien de wortels van het gras sterk. Bij zo’n 6°C bodemtemperatuur, zo tussen februari en april, start de groei van het blad. Zodra dat plaatsvindt, moet geverticuteerd worden, want dat geeft de grasmat daarna dan nog de tijd om te herstellen. Het handigste is dat te doen op een mooie, droge dag.

Vaak heeft het gras in de lente en de zomer flink wat te verduren, daarom is het aan te raden het gazon in de herfst weer goed aan te pakken, of het nu gaat om een speelgazon of een siergazon.

Wil je het gras ook beluchten, doe dat dan ook in de lengte- en breedterichting. Het gras wordt niet doorsneden, maar door veren wordt de bovenlaag ervan schoongekrabd, zodat de viltlaag verdwijnt. In de herfst vooral niet te diep verticuteren, omdat het gazon dan veel minder gelegenheid heeft om daar weer van bij te komen.

Hoe?

• Het gras kortmaaien

• Met de verticuteerhark ca. 2 mm diep in de bovenlaag snijden, waardoor de viltlaag wordt geopend en afval uit het gras wordt gekrabd (dieper dan 2 mm zou de graswortels kunnen beschadigen)

• Doe dit eerst in de lengte- en daarna in de breedterichting van het gazon

• Bewerk het gras met regelmatige halen

• Hark het afval weg met een gewone hark

Verticuteermachine

Dit is een apparaat dat je kunt gebruiken, zodat mos uit een gazon verwijderd kan worden. Er zijn die met de hand bediend worden, vooral geschikt voor kleinere gazonnen; ook zijn er automatische machines die voor grotere oppervlakten uitermate geschikt zijn en natuurlijk voor professioneel gebruik.

Tips

Na het verticuteren moet je een beetje kalk op het gras strooien, waardoor de activiteit van micro-organismen in de bodem gestimuleerd wordt zodat de viltlaag verder wordt afgebroken. Niet teveel kalk strooien, pas op de balans, anders ontregel je het evenwicht van de bodem. Een bodemanalyse zou nog het beste zijn, zodat je precies weet hoeveel kalk toegevoegd mag worden; kleigrond heeft meer kalk nodig dan zandgrond, maar gelukkig staan er op de verpakking altijd goede adviezen om op te volgen.

Het gras ziet er na het verticuteren niet bepaald beter uit, maar als je het daarna bijzaait en met gazonmest behandelt, zal het zeker zijn loon opleveren. Dat kan bij kleine gazonnen prima met de hand, voor grotere is dat weer handiger om machinaal te doen. Het eindresultaat is een prachtig gazon, groen, dicht en sterk en vrij van mos en onkruid.